Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Sensommerudflugten, den 2. september 2017
Af Jesper Ratjen, formand

Lørdag den 2. september var vi 15 deltagere, der mødtes "ved lokomotivet" i Fredericia i strålende sol (som varede hele dagen) for at deltage i vores sensommerudflugt til Fyn.

Indgang JLDa vi ikke var flere, fordelte vi os i 4 privatbiler og kørte til den første besøgslokalitet: Johannes Larsen-museet i Kerteminde. Man besøger Johannes og Alhed Larsens hjem i villaen fra 1902. I den parklignende have med udsigt over Kertemindebugten er opført en moderne udstillingsbygning, som rummer museets store malerisamling – hovedsagelig Johannes Larsens og andre af "Fynsmalernes" værker.

Vi kom lige til frokosttid, så vi indledte med at nyde vores medbragte mad og drikke i haven i læ og skygge omkranset af bøgehække.Haven JL

Derefter havde vi god tid til at bese den nye udstilling "1917", som var åbnet dagen før med
malerier af kunstnere, som var kommet i det Larsenske hjem i det år samt den faste udstilling.

Vi kunne også besøge deres hjem i villaen på Møllebakken og gå rundt i de møblerede stuer og værelser og atelieret. Der stod friske blomster på bordene og blomstrende potteplanter i vinduerne, så det føltes som et besøg i et "rigtigt", beboet kunstnerhjem. Den store have (med bl.a. et frugtbærende Morbær-træ) og havudsigt var, som på Johannes Larsens tid, beboet af fritgående ænder, høns og gæs. Den hollandske vindmølle "Svanemøllen" var også tilgængelig samt køkkenhaven.

UH HovedbygningDerefter kørte vi til vores "kaffe med kringle-aftale" på Ulriksholm slot i det nærliggende Kølstrup.
Efter traktementet i pompøse omgivelser i den store sal, indledte forpagteren Niels Grønbech en fortælling om slottets historie. (Det er opført 1636-46 af Chr. IV til hans uægte søn Ulrik Christian Gyldenløve). Der har været adskillige adelige ejere siden. Fra 1947 ejet af familien Haustrup (Haustrups fabrikker) - men nu er det fra september 2018, solgt.

Niels Grønbech (f.1938) har siden 2005 forpagtet slottet og efterhånden fyldt det med det mest fantastiske antikke møblement, så det var 15 fuldt møblerede og beboelige stuer og værelser vi efterfølgende blev vist rundt i og fik oplysninger om de mange historiske portrætmalerier og møbler. Det var ganske overvældende sådan at blive ført rundt i et fuldt møbleret slot. – Og som nævnt, var det en oplevelse i sidste øjeblik, for ved salget næste år, skal slottet ryddes og indboet realiseres.

På hjemvejen samledes vi om en øl/vand på rastepladsen vest for Skallebølle – efter endnu en interessant og oplevelsesrig udflugt!


Tilbage til referatoversigt