Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 10. april 2017
I samarbejde med Lillebælt Folkeuniversitet.
30 deltagere.

Tema: Krigen 1864. Soldaterskæbner, ved Magne Lund, forfatter, Smørumnedre.

Af Niels Nybo Jakobsen, sekretær


Medlemmernes 10 minutter:
Jonna Qvortrup fortalte om magasinet ”Danske Skæbner”, dets indhold og muligheder. Det blev dog fra anden side oplyst, at bladet netop er udkommet for sidste gang!

Magne LundMed udgangspunkt i bogen fra 2014 ”Fra Altona til Dybbøl”, til hvilken Magne Lund er medforfatter, fortalte han udvalgte historier om soldater i fangenskab, på lazaretterne, og om de efterladte. Udgangspunktet var primært soldater fra Skanderborg og Vejle amter, som var ældre end gennemsnittet og ofte havde kone og børn. De udgjorde stammen i 8. bataljon, som udmærkede sig særligt ved slaget ved Dybbøl 18. april 1864.

Tilfangetagne soldater blev sendt til forskellige fæstninger i det tyske forbund, så langt borte som ved Wien. De blev behandlet godt; der foreligger brevvekslinger mellem dem og deres familier. De fleste blev hjemsendt i august 1864 med skib.

En dansk feltpræst, pastor Wagner, besøgte flere fæstninger med danske krigsfanger og har skrevet om det.
Der var oprettet tyske lazaretter i Sundeved, Broager og Flensborg, hvor de danske sårede fik samme relativt gode behandling som de tyske. Rigsarkivet har lister over de sårede.

En sag om Niels Peter Christensen, som bl.a. mistede venstre øje, blev gennemgået; hans liv som krigsinvalid og hans og familiens kamp for at klare dagen og vejen.
En anden sag om krigsenken, Birthe Christensen fra Ejstrupholm, som senere blev gift ind i Tøjberg-slægten. Hendes kamp for at overleve v.hj.a. enkepension, og hendes ansøgninger om ekstrahjælp fra den private organisation, Centralkomiteen af 1848.

Et mere detaljeret referat er ikke muligt her; men meget mere kan læses i bogen, hvoraf den medbragte forsyning da også blev udsolgt på aftenen.

Et link
Via Historiecenter Dybbøl Banke: www.museum-sonderjylland.dk/dybbol-banke.html kan man finde frem til Rigsarkivets indscannede arkivalier: Vælg: "Links" i menuen til venstre. Derefter: Arkivmaterialer; – Kildepakker 1864; – 1864.
I menuen til højre vælg: Arkivalier om 1864;

 
Tilbage til referatoversigt