Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 14. februar 2011

Tema: Uægte børn og arme kvinder, v/Michael Dupont, Arkivar ved Landsarkivet for Sjælland m.fl.
Af Leif Horsnark

 

I Trekantområdets Slægtshistoriske Forening har vi foredrag, der slår alle rekorder. Michael Dupont, Glostrup, Arkivar ved Landsarkivet for Sjælland m.fl., holdt foredrag over emnet "Uægte børn og arme kvinder".

Det var et meget spændende emne, alle slægtsforskere støder på, på et eller andet tidspunkt i deres forskning på begrebet "uægte" børn og udlagte barnefædre. Nogen kan endda være så heldige, at faderen nævnes som f.eks. Anders, bondekarl fra Sjælland? Og hvad kan vi så bruge det til?

Det er her Michael Dupont kommer ind. Han fremhævede mange gode kilder, der kan bruges til at identificere personen. Der kan være fadderskabs- og alimentationssager og sager, hvor det er et spørgsmål på grund af manglende betaling af de pålagte bidrag.

Politiprotokoller er altså også et godt sted at søge oplysninger. I 1763 kom der en forordning, der pålagde barnefaderen at deltage i barnets underhold de første 10 år. I 1839 blev alderen sat op til 14 år og igen i 1888 forhøjet til det fyldte 18. år. Man kan ikke forvente at finde alle sager. Mange gange blev der indgået forlig mellem parterne, moderen fik en aftalt sum penge, både for at holde faderens navn hemmeligt og for at undgå en sag om betaling til barnet. Resultatet var så, at moderen måtte klare sig selv gennem de gevordigheder, der måtte opstå.

Fødselsstiftelsen blev også nævnt. Søger man efter den i København, skal man ind i kirkebogen for "De gamles by". Det kan være lidt svært at finde ud af det nummersystem, der blev brugt på stiftelsen, men med lidt øvelse, kan det lade sig gøre. Fødselsstiftelsen har også en "Udsættelses-protokol", hvor børn som blev sat i pleje er nævnt. Reglen om 10 mdrs. dagen blev afskaffet i 1932 og reglen om at føde i dølgsmål blev ophævet i 1938.

Det var en formidabel aften, der var masser af uddybende spørgsmål, et foredrag der trak fulde huse. Erik Kann havde sidste rekord med 74 deltagere, til dette foredrag var 76 mødt op, deriblandt mange gæster.
Tak til Michael Dupont for en spændende aften.


Tilbage til referatoversigt