Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 8. november 2010

Tema: Slægtsforskning i Slesvig-Holsten, v/Inger Buchard, cand.mag. og slægtsforsker.
Af Leif Horsnark

 

Man skulle holde "tungen lige i munden", da cand.mag. og slægtsforsker, Inger Buchard fra Varde fortalte om "Slægtsforskning i Slesvig-Holsten".

Emnet er uhyre spændende, især for de der slægtsforsker i de tidligere hertugdømmer syd for grænsen. Vilkårene for at forske dernede er ganske anderledes end herhjemme. I Tyskland er kirke og stat adskilt. Dette betyder, at hvor vi herhjemme "bare" taget på Landsarkivet og leder efter det man nu søger, må man orientere sig grundigt om forholdene dernede.

Arkivalierne ligger ikke på samlede arkiver, men på kirkebogskontorer eller godser og klostre rundt i landsdelen. Hansestæderne Hamburg og Lübeck har deres helt egne arkiver med arkivalier fra byerne og dele af både Slesvig og Holsten. Man kan heller ikke bare komme anstigende, men må bestille tid på arkiverne og huske at tage penge med. For en halv dag på arkiverne betaler man 5 Euro og 10 for en hel dag. Søger man om hjælp til et eller andet, så er 50 Euro betalingen.

Det bedste man kan gøre er som før nævnt, at sætte sig godt ind i sagerne inden man drager hjemmefra. Gå ind på computeren og find ud af, hvad man af denne vej, kan gøre for at lette arbejdet.

En anden ting er også, at de der er på arkiverne og betjener kunderne, er ikke uddannede arkivarer. Det er almindelige mennesker, der har påtaget sig hvervet og flertallet taler kun tysk.

Et inspirerende foredrag, som 52 medlemmer og gæster lyttede til.


Tilbage til referatoversigt