Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 11. oktober 2010

Tema: Kartoffeltyskerne på Alheden, v/Elsa Steen Ølgaard, journalist og formand for "Kartoffeltyskerforeningen".
Af Leif Horsnark

 

Vagn Rosenvold var manden bag "medlemmernes 10 minutter".
Det er utroligt, hvad den mand har af flotte gamle fotografier og dokumenter. Vagn fortalte kort om en ane, som var naver. Ved brug af netop de gamle fotografier, kunne Vagn dokumentere, at anen, på sin 20 år lange tur gennem Europa, også havde været en tur ved pyramiderne i Ægypten.
Med hjælp fra de breve naveren sendte hjem, har man lavet en dagbog over hele hans tur, men som Vagn udtrykte det, så er 10 minutter ikke tid nok og det tror vi gerne.
Godt gået, Vagn.


Kartoffeltyskere
Journalist og formand for "Kartoffeltyskerforeningen", Elsa Steen Ølgaard, berettede derefter om "Kartoffeltyskerne på Alheden".

Det er et af de foredarg vi sent vil glemme. Det var ikke, som det "plejer" at være. Det var som sådan ikke forskerrelateret, men en historie fra hendes egen slægt. Elsa Steen Ølgaard er den direkte efterkommer i 7. generation af kartoffeltyskerslægten Krath, som sammen med 29 andre indvandrede familier i 1760 havde slået sig ned på Alheden.

Hun havde længe haft et ønske om at finde tilbage til rødderne. Det skete ved et møde, der blev holdt på et lille sted nær Frederiks, Firehuse, hvor hun mødte en noget ældre slægtning. Han tog hende med til "det fædrene hjem" og så gik det ellers derudaf.

I foredraget fik vi historien om Frederiks Kirke, dens placering og byens historie. Fortællingen om den store sten med alle de berørte familiers navne. Et brev som Elsa havde fundet frem til, vist nok i Fredericia?, dokumenterede de genvordigheder nybyggerne var igennem og som resulterde i et par fængslinger.

Adressen på Kartoffeltyskerforeningen og et billede af stenen med alle navnene er gengivet på side 17.

Det lille museum for kartoffeltyskerne blev også nævnt. Det ligger ved "Den gamle kro" i Grønhøj og skildrer livet på heden.

Det var en aften med et foredrag af høj kvalitet, iblandet en høj grad af god og grov humor samt Elsa Steen Ølgaards eventyrlige fortællelyst.
Tak for det, Elsa, hilsen fra "trykkeren"
47 medlemmer og gæster fik en god og fornøjelig aften.


Tilbage til referatoversigt