Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 8. februar 2010

Tema: Herredsfoged, byfoged og birkedommer, v/Erik Kann, genealog, seniorkonsulent ved Kennedy Centret, København.
Af Leif Horsnark

 

Laila Køngerskov indledte med de 10 minutter. Her fortalte hun om vores vellykkede tur til Rigsarkivet.


Erik Kann, genealog, seniorkonsulent ved Kenndy Centret, København, fortalte derefter om "Herredsfoged, byfoged og birkedommer".

Ligemeget hvornår vi har Erik Kann på programmet, så er der altid en fornøjelse. Altid er han vel forberedt og fremlægger sine emner på en måde, så vi alle forstår, hvad han mener. Her fik vi en udredning af de tre embeder, hvad de tre titler står for og deres beføjelser.

De tre embeders arkiver findes alle på Landsarkiverne under "Retsbetjente". I vores arkivmappe, kan man finde en oversigt over disse arkiver, samt en litteraturliste, hvor alle titler beskæftiger sig med emnet.

Retsbetjentens arkiver er nok noget af det vigtigste vi har. Man finder skifteprotokoller, politiforvaltning herunder forhørsprotokoller, men som Sv. E. Hansen kommenterede, så kan disse også findes under fogeden. Skøder og pantebreve, allimentationssager, dødsanmeldelser og meget mere.

Der er meget af finde, men det kommer ikke af sig selv, man er nødt til at lede, noget er indført i kronologisk orden, mens andet, især de seneste protokoller, har et register. Arbejder man med sønderjyske, er der også ting man skal huske at tage højde for, men det er de der arbejder der nede bedre til at forklare.

Det var et rigtigt godt foredrag, et af den slags som giver folk ny energi til igen at søge og prøve at finde frem til mange af de nævnte kilder, at det så også var krydret med et par gode historier, der rørte lattermusklerne, det er typisk Erik. Tak for det.


Tilbage til referatoversigt