Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 12. januar 2010

Tema: Flygtninge og vandringer, v/Jens Hansen, TSF.
Af Leif Horsnark

 

Lektor og medlem af foreningen Jens Hansen, Kolding, fortalte om ”Flytninger og vandringer”.

Vi kender det alle sammen, pludselig er en ane forsvundet. Vedkommende er ikke til at finde i det vanlige nærområde. Er han/hun flyttet eller måske udvandret og hvorhen? Det er det spørgsmål Jens Hansen prøvede at give os nogle redskaber til, så vi måske kan finde ud af det.

I ældre tid, hvor præsterne havde stor magt, især fordi det var dem der kunne skrive og læse, sad de i de råd som håndhævede lov og ret og kunne idømme lovovertrædere straffe. En straf kunne være en pilgrimsrejse til et af de hellige steder. Eksempelvis kunne en sådan rejse gå til Compostella i Spanien. Rejsen foregik til fods og en tur fra Horsens til Køln i Tyskland tog ca. 3 uger.
For at bevise man var nået til bestemmelsesstedet, havde man en muslingeskal med hjem som var speciel for netop det område ude ved den spanske nordvest kyst. Man behøvede ikke at gå den lange vej tilbage, der var dengang en direkte sejlrute til Ribe. Når man blev sendt af sted på disse rejser, blev man udstyret med et pilgrimspas.


Det var ikke kun de der var på kant med loven, der rejste, Det gjorde unge adelige også. De var på de velkendte dannelsesrejser, med det formål at gøre de unge rede til de opgaver der ventede dem.    
Alle der rejste, høj som lav, skulle have et rejsepas, det bestemte Kongen i 1650. Passet gjaldt for én bestemt rejse og skulle stemples hver gang man passerede en sognegrænse. For tjenestefolkenes vedkommende var det nok også et spørgsmål om at have hånd i hanke med især karlene, så de ikke undveg f.eks. fra den militære tjeneste. Naverne som rejste rundt i det store udland for at dygtiggøre sig, havde et håndværkerpas. Desværre er der nok ikke mange af disse pasprotokoller gemt. Det var sognefogeden der førte dem indtil 1815, hvor de overgik til Retsbetjentene, men igen, man skal være heldig hvis de findes, ved de forskellige kommuner og sogne
er mange reformer gået tabt.

Efter kaffepausen tog Jesper Ratjen over. Jesper havde, i samråd med Jens Hansen, forberedt medlemmernes 10 min til dette tidspunkt. Årsagen var, at Jespers emne faldt godt ind på dette tidspunkt og omhandlede Københavns Politis Registerblade. De er lige nu, med hjælp fra bl.a. DIS Danmark medlemmer, ved at blive gjort tilgængelige på nettet og indeholder oplysninger om alle københavnere over 14 år.

Jens Hansen fortsatte med mange oplysninger. Han havde mange eksempler fra sin egen familie og det meste havde han lagt ned på billeder til overheads. Det var virkelig godt, vi fik at se hvordan de forskellige skemaer ser ud og hvordan de læses. Det er mig en stadig en gåde, hvordan Jens kan afse tid til alt det arbejde der er med at finde de spændende ting han har. Jens har jo stadig sit job at passe, så han må jo planlægge ud over det almindelige, godt gået.
Der var mange kilder, Jens havde lavet oversigt over dem og et eksemplar er at finde i vores arkivmappe.

En værdig afslutning på sæson 2009 – 2010 med 48 ivrigt lyttende og spørgelystne medlemmer.

Tilbage til referatoversigt