Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Temaaften den 25. november 2009

Tema: Lægdsruller, v/Jesper Ratjen, TSF
Af Leif Horsnark

 

Det var sidste aften med udvalgte emner. Igen var det vores formand, Jesper Ratjen, der fortalte om aftenen emne "Lægdsruller".
Når jeg skriver "igen", er det fordi det er tredie indlæg Jesper havde i rækken og alle tre indlæg har kostet ham en del arbejde.

Især dette, det medførte en tur til Landsarkivet for Sjælland. han havde taget billeder i og om arkivet. Læst en del og været ude, hvor han som "vi andre dødelige", måtte spørge om hjælp

Nu er Jesper jo skolelærer og han har forstand på det der med at forklare et svært emne for tungnemme elever. Dette var nu ikke tilfældet denne aften. Det var virkelig interesserede tilhørere, der sad på stolene og som de tidligere aftener, så var spørgelysten meget stor.

Lægdsruller er et svært emne, det blev også bevist og mange har nok været lidt bange for, at give sig i lag med dem? Gør man sig selv den tjeneste, at læse de sider Jesper havde printet ud og kopieret, så ligger der en mulighed for, at lægdsrullerne alligevel kan komme frem med nogle gode oplysninger, især i de år, hvor vi ikke har folketællinger til vores rådighed. Lægdsrullerne hører oprindelig til på Rigsarkivet, men de befinder sig, pga. pladsmangel der, altså på Landsarkivet for Sjælland.

Af Statens Arkivers hjemmeside fremgår det, at man i forvejen kan bestille lægdsruller, det er ikke mere nødvendigt, de står frit fremme til selvbetjening med en guide til hjælp i søgningen af arkivalier, opsat på reolernes endevæg. Kniber det alligevel at finde rundt, så gør som Jesper gjorde, spørg ved skranken, de har tid til det, idet der er begrænset antal besøgende. Jesper fortalte, at på læsesalen, hvor der tidligere var fuldt hus, ja, der var ikke et øje??

En spændende aften var det, med masser af hjælp og vejledning og mange fremmødte. På de fire møder i efteråret har vi haft en overraskende stor tilslutning, sidste møde med 31 deltagere og forrige møde med 28, hvilket var det laveste af de fire.

Tak til alle der deltog og de der fremlagde emnerne, det har været en fornøjelse at være en del af.


Tilbage til referatoversigt