Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Sensommerudflugt den 22. august 2009

Til Den gamle grænse
Af Leif Horsnark

 

Trekantområdets Slægtshistoriske Forening har gjort det igen!
Jo, den er god nok, igen har vi haft en udflugt, som har været helt i top. Vi havde et pragtfult vejr, et busselskab med en prima chauffør, 37 spændte medlemmer og gæster, det højeste antal deltagere i mange år, samt ikke mindst den lokale guide, Lorenz Asmussen.

Intet gik galt på turen, vi startede planmæssigt fra parkeringspladsen ved Lillebælt hallen i Middelfart Kl. 12:00 og ligeså fra Fredericia Banegård Kl. 12:15. Vi skulle samle vores guide op i Christiansfeldt Kl. 13, så der var ingen tid at spilde, derfor det stramme program. Allerede i Middelfart ved  påstigningen, fik vi en lille appetitvækker. Chaufføren havde før kørt den tur med Lorenz Asmussen og kunne fortælle os, at det ville blive en god dag.

Få minutter over Kl. 13:00 holdt vi foran Brødremenighedens hotel for at få Lorenz Asmussen og endnu et par deltagere "ombord". Vi holdt en kort tid foran hotellet. Vores guide ville præsentere sig selv og det program han havde lagt for vores tur. Han havde formet det således, at det blev perioden fra 1850 til 1920 vi skulle høre om, den tid hvor Sønderjylland var under tysk flag.

Lorenz Asmussen begyndte med at fortælle om den plade, der var indmuret i hotellets mur. På den var navnene på de danske konger og andre højerestående personer, der gennem tiderne har besøgt og overnattet på hotellet. Efter en tur rundt om hotellet, fik vi hele baggrundshistorien om, hvorfor tyskerne invaderede vores land dengang.
Det hele handlede om, at Danmark måtte gøre en indsats for at den tyske kejser kunne få sin østersøflåde ud af Østersøen, hvis ikke, ville han invadere landet. Den danske regering gik ind på kejserens betingelser, men den danske kong Christian sagde nej med den begrundelse, at det ville være en katastrofe for vores land. Vi ville miste Slesvig, Holsten og Lauenburg, en tredjedel af landet og en million indbyggere samt noget af landets bedste jord. Han skrev dog under, men under protest og trusler om at blive afsat, men da stod tyrkerne allerede langt oppe i Jylland.

Derfra gik turen videre til Tyrstrup kirke. I dag går den også under navnet "Genforenings kirken". Den blev indvidet af Kong Frederik d. VII, og indtil genforeningen i 1920, hvor Kong Christian d. X deltog i mindehøjtideligheden ved genforeningen, havde ingen dansk konge besøgt kirken.

Videre gik turen gennem et smilende landskab mod Hejlsminde. Lorenz Asmussen berettede om landsbyerne, deres huse og gårde, indbyggerne og de forskellige virksomheder vi passerede. Manden, der grundlagde den store forlagsvirksomhed "Aller", er født i den lille landsby Aller, som vi også passerede.
I Hejlsmind gjorde vi holdt ved den gamle tyske grænseovergang, og fik nogle gode historier om smuglerier over grænsen, så smugling er ikke noget nyt.

Beretningen om, hvordan svenskerne kom over Lillebælt ved Brandsø fik vi også, inden turen gik videre forbi den danske grænse post. Det er utroligt, hvad der findes af historiske minder langs den gamle grænse, bl.a. Sprogskolerne, der blev oprettet på den danske side af grænsen. De blev oprettet, så de danske børn syd for grænsen kunne blive sendt derop af deres forældre i ferierne for at lære det danske sprog og dansk kultur, da det var forbudt syd for grænsen.

Skamlingsbanken blev også besøgt. Som de andre steder vi havde været, fik vi en grundig og fyldig forklaring på hvorfor og af hvem dette mindesmærke er etableret.

Sluttelig kørte vi til grænsekroen, hvor vi nød den udmærkede kaffe og herlige lune kringle for derefter at bevæge os over vejen til Genforeningsmuseet, hvor en rar dame fortalte om huset og de mange genstande det indeholder.

Der kunne skrives meget mere om denne tur. Lorenz Asmussen underholdt os i 2½ time, og var det ikke fordi vi skulle have kaffe og vores tid var begrænset, kunne han have fortalt længe endnu. Vores chauffør fik ret, vi fik en rigtig god dag ud af det, med oplevelser og historier ud over det forventede.


Tilbage til referatoversigt