Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 23. november 2004

Tema: Da Maren kom til fattiggården, v/Johnny Wøllekær, arkivar ved Odense Stadsarkiv.
Af Leif Horsnark

 

Kjeld Buhl bød velkommen til de mange fremmødte medlemmer og gæster. Jesper Ratjen var optaget anden sted, så Kjeld Buhl tog over.

I "medlemmernes 10 minutter" fortalte Leif Horsmark om en vens familie i Berlin og dens oplevelser efter Murens fald. Under krigen i 1940 - 45, havde familien en far, der var udstationeret i Kiev i Ukraine. Man havde tidligere fået fortalt, at han var savnet og ikke vendte hjem. Da de Østtyske Stasiarkiver blev åbnet, kom det dog for dagen, hvordan det var gået deres farfar.

Johnny Wøllekær, arkivar ved Odense Stadsarkiv, berettede om "Da Maren kom på fattiggården".

Ikke sært at så mange var mødt op. Johnny Wøllekær gav os i indledningen en kort gennemgang af de fattiges og mindrebemidlede medborgers kår. Ca.⅓ af befolkningen har, og det er uanset tiden, haft behov for hjælp til at klare hverdagen.
Vi ved jo alle, at kirken i visse perioder hjalp med det man kaldte "nådesgaver", men efterhånden kom det offentlige mere ind i billedet.

Gennem tiden har der været flere reformer af fattigvæsenet. Det har drejet sig om fattiggårde, arbejdsanstalter, tvangsarbejdsanstalter mf., for til sidst at ende op i socialvæsenet. Mange steder i landet har der været fattiggårde helt op i 1900-tallet.

Det var lidt småt med kildehenvisninger, men det beror på, at det er meget forskelligt, hvor arkivalierne opbevares. Der findes arkivalier på Stadsarkivet, på Landsarkivet og ude i kommunerne, så man er nødt til at føle sig frem.

Johnny Wøllekær har skrevet en bog om emnet. Den har Tommy Hansen (vores kasserer).

 

Tilbage til referatoversigt