Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 16. april 2007

Tema: Skattebetaling, v/Erik Kann, genealog Kennedy Institutet, København.
Af Leif Horsnark

 

I "medlemmernes 10 minutter", fortalte Kjeld Buhl om "Danske Lov". Om ægteskab, herunder om forbudne led og hvad "Søskende børn og næstsøskende børn" betyder, så fik vi også klarhed på det.

Genealog Erik Kann, Kennedy Instituttet - Statens Øjenklinik, Kbh., satte et værdigt punktum på sæsonen med sit foredrag, "Skattebetaling".

Vi fik en tur i den skattemæssige "vridemaskine" som vi sent vil glemme. Skatter, har man kendt til i alle tider, enten på den ene eller den anden måde. For slægtsforskere er det en yderst givende kilde, når kirkebøgerne ikke mere er bevaret.
Det kan være en besværlig kilde at arbejde med, men udbyttet kan til gengæld være stort. Gennem registreringen kommer der mange muligheder ind i billedet. Påligningen, opkrævning og betaling, der ikke altid er det samme, som der er pålignet. Skattebetalinger findes enten i en protokol eller som en del af et skatteregnskab. Kilderne kan hedde: Amtsregnskaber, Jordebogsregnskaber, Krongodsernes godsregnskaber, Familie- og konsumtionsregnskaber samt Skattemandtalslister.
Kildematerialet findes på Landsarkiverne, men meget findes endnu hos kommunerne.

 

  

Tilbage til referatoversigt