Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 11. december 2006

Tema: Jordemødre, v/Helen Cliff, mag.art., Herfølge.
Af Leif Horsnark

 

Jesper Ratjen indledte med medlemmernes 10 min.
Ved et besøg på Landsarkivet i Odense, var han stødt på en kirkebog fra 1950'erne. Han havde taget et par kopier af nogle sider, ikke til eget brug, men for at vise vores medlemmer, hvilket uhyggeligt dilemma man kan komme i, ved ikke at kikke en kirkebog fra 1954 igennem.
Mange af de i bogen nævnte personer, er stadig i vores samfund og i de forkerte hænder kan de mange oplysninger måske bruges på en uheldig måde.

Mag.art. Helen Cliff, Herfølge, fortalte derefter om "Jordemødre".

Det var et udmærket foredrag, hvor hun kunne berette om jordemoderens arbejde og vilkår fra midt i 1600-tallet og frem til nutiden.
Det var en broget historie, hvor vi fik indblik i behandlingsmetoder med planter, åreladninger, oplivning af skindøde, hovedknuser og fosterfordrivelse, der indbragte en dødsstraf om det blev opdaget.
For at dulme smerterne ved en fødsel, brugtes både rødvin og spiritus og det var ikke ualmindeligt, at en nybagt mor døde af druk? Dengang gav man brændevin i gave til konen, der havde født. Jo, det var andre tider?

Det er et svært område med hensyn til arkivalier. Alt er ikke afleveret, og meget er gået til ved brande, og noget ligger i lægevæsenet og andet i godsarkiver, så man må prøve sig frem!

  

Tilbage til referatoversigt