Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 9. januar 2006

Tema: Geworbne krigskarle, v/Karsten Skjold-Pedersen, museumsinspektør, Tøjhusmuseet, København.
Af Leif Horsnark

 

Ester Nørrelykke havde bedt om ordet i medlemmernes 10 min.
Ester har store problemer med smeden i Egen på Als, Christen Pedersen. Hun kørte fast i den familie i 1989 og har ikke beskæftiget sig med den indtil sidste efterår, hvor hun pludselig faldt over en Christen Smed i Kaslund i Barløse sogn.
De børn Ester fandt på Als, stemmer ens med dem i Kaslund, der er bare det med alderen og et par andre ting, dem er hun ikke rigtig tryg ved.
Hvad er det så lige man gør og tror I, det er den samme familie? Spørgsmålet hænger endnu i luften, ingen tør komme med et bud.

Museumsinspektør Karsten Skjold-Pedersen, Tøjhusmuseet, København, gav os en rigtig god aften i selskab med "Geworbne krigskarle".

Den danske hær bestod i 1700-tallet fortrinsvis af hvervede soldater fra Tyskland og den danske landmilits. Det var de hvervede soldater, borgerne så i dagligdagen, det var dem der bemandede vores fæstninger. I Fredericia var ca. 20% af befolkningen beskæftiget ved militæret, da man lavede en folketælling i 1787.
Efter endt tjeneste i hæren, blev mange boende på landet.

Karsten Skjold-Pedersen har lavet en Phd. afhandling om emnet, og den giver et noget andet syn på den danske historie, end det vi lærte i skolen.
Bestemt et spændende emne.

Herudover er der i Personel Historisk Tidsskrift 1987, side 1-23, en artikel om "Hærens registrering af udskrevne og hvervede", skrevet af Hans Chr. Wolter.

 

  

Tilbage til referatoversigt