Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 11. oktober 2004

Tema: Slægtshistorisk materiale i kommunale arkiver, v/Birgitte Dedenroth-Schou, stadsarkivar, Koldning
Af Leif Horsnark

 

Foreningen var så heldige, at få stadsarkivar Birgitte Dedenroth-Schou, Kolding, til at indvie os i sit foredrag, "Slægtshistorisk materiale i kommunale arkiver".

Vi kom virkelig på en rejse. Birgitte Dedenroth-Schou har tidligere været ansat ved Rigsarkivet og havde derfra en del erfaring i arkivarbejdet. Det var derfor noget af en overraskelse for hende, da hun kom til arkivet i Kolding og opdagede, at arkivalierne rent faktisk lå i de stedlige etater rundt om i byen. Fra vores egen kommune ved vi jo, at rådhuset har een adresse og socialforvaltningen en anden.

Det er utroligt hvad der findes i disse arkiver
. I Kolding har de fattigprotokoller tilbage til 1708, skolevæsnet til ca. 1800, men man må ikke sætte sin lid til, at alt er på de kommunale arkiver. Også Landsarkivet har meget af det spændende materiale, ca. 25%. Det har noget at gøre med de kommunale reformer i tidens løb, noget er afleveret til landsarkiverne noget er blevet på stedet, hvor det jo rent faktisk hører til. Hvordan kommer man så ind i disse arkiver, jo hvis man begynder på lokalarkivet og leder der, så har de en del og en erfaring om, hvor går vi så hen? Man skal jo huske på, at det er borgerens ret at se disse arkiver og kommunens pligt, at stille arkivalierne til din rådighed, hvis de er indenfor de vedtagne års beskyttelse, 20 år for alm. oplysninger og 70 år for personfølsomme oplysninger. 

Halvdelen af vores medlemmer, 52, fik en masse gode oplysninger i et meget spændende foredrag.

 

  

Tilbage til referatoversigt