Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Mødeaften den 10. februar 2004

Tema: På borgerens mark, v/Trine Elkjær, Den gamle by, Århus.
Af Leif Horsnark

Igen en begivenhedsrig aften i foreningen. Frank Federspil - Trautvetter havde medlemmernes 10 min. i sin hule hånd. På rigtig slægtsforskervis beviste han, at den slægt han er ud af, stammer fra en gammel Saksisk adelslægt. Gennem ihærdig slægtsforskning, bl.a. i Hamburg, har han fundet sin tip 5 oldefar, der har familiebånd til den gamle, senere verdensmand Freiherr Karl Friederich Hieronymusvon Münch. Hausen, ham med alle skrønerne.

Museumsinspektør Trine Elkjær, Den gamle By i Århus, holdt sit foredrag "På borgerens mark".

Foredraget var bygget op om den måde hvorpå købstæderne i Danmark, med deres privilegier i forhold til handel og håndværk samt landbrug. På flere områder havde hun lavet et sammenligningsgrundlag mellem byerne Århus, Vejle, Kolding og Fredericia, så det var muligt at se hvad der var dyrket hvor og hvor meget. Ligeledes en sammenligning af det husdyrhold der var i de forskellige byer, befolkningstallet taget i betragtning. Der har jo været gårde i byerne helt op i 1960, med dertil hørende husdyr, heste, køer, grise, høns og duer. Clausager kunne bevise, at i ca. 1959 forsvandt den sidste ko fra en stald i Fredericia. Det var ikke bønder der drev gårdene, det
var købmænd og andre borgere, f.eks. apotekeren der ejede gårdene og så havde en avlskarl til det "grove" arbejde. Der var ingen opgivne kilder, materialet havde Trine Elkjær gravet frem af gemmer der ikke har nogen registratur, et arbejde der må kræve sin "mand".

Et godt foredrag med mange spørgeglade gæster.

 

Tilbage til referatoversigt