Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Jubilæumstur til Rigsarkivet i København, den 21.oktober 2014
Af Jesper Ratjen, formand

Tidlig morgen den 21.oktobet mødtes 6 tilmeldte (3 stødte senere til) på Fredericia banegård for at tage til Rigsarkivet i København. Vi ankom kl.10 og indledte besøget med en times rundvisning ved arkivar Karl Peder Pedersen. Vi var på historisk grund i Chr.4's provianthus. Fløjen overfor Christiansborg (med Folketingstrappen) havde rummet Geheimearkivet og Det kgl. Bibliotek og på øverste etage Kunstkammeret, hvorfra Guldhornene blev stjålet i 1802. Den gamle højtloftede  læsesal med lysindfald gennem palævinduerne fra både Christiansborg- og bibliotekshavesiden, overvældede Jesper med nostalgiske minder. Nu var der 4 kontorpladser.

Derfra gik vi ind i de forjættende, reolfyldte magasiner i flere etager. Etageadskillelserne er metaltremmeriste; – oprindelig af hensyn til lysindfald på reolerne fra en tid uden elektrisk lys. De fleste arkivalier står nu pakket i de kendte brune arkivæsker med stregkodemærkede indholdsetiketter. Nogle med et rødt stempel: »ENB«, som indeholder arkivalier af Enestående National Betydning. En sådan fik vi lejlighed til at se og høre oplæst: Ministermødereferat fra den 9.april 1940 kl. 6.30

Rigsarkivet 1Billedetekst: Vi kigger og lytter til oplæsning fra en ENB-mærket arkivalie: Ministermøde den 9.april 1940 kl.6.30 (Jesper havde inviteret sin informationsvidenskab/kulturformidlingsstuderende datter Signe, med til omvisningen)


På etagen ovenover, hvor reolerne bugnede af Danske kancellis monstrøse supplik- og  gratialprotokoller, så vi et eksempel fra 1719. Opslag i navneregistret "Fredericia" viste bl.a. hen til en argumenteret ansøgning (supplik) til Kongen fra den jødiske menighed i Fredericia om støtte til den nyopførte synagoge, som vist havde kostet den fattige menighed 800 Rdl. Den kgl.resolution på dette andragende lød: "Herved er intet at gøre".

Omvisningen sluttede i den smukke Harsdorffsal med søjlebåret galleri og reolfyldte vægge med et krus kaffe og en småkage samt en kort introduktion til Daisy og lejlighed til at stille spørgsmål. Salen er en rest af det gamle kongelige bibliotek. (En anden del af salen står som "Bibliotekssalen" på Koldinghus, som også har fået det gamle kgl. biblioteks egetræstrappe installeret i kæmpetårnet).

Kl. 11-16 kunne vi så studere de arkivalier vi havde forudbestilt på Daisy. Alle meldte om gode fund. – En fin tur arrangeret af Hanne!


Rigsarkiv 2Billedetekst: Arkivstudier på RigsarkivetTilbage til referatoversigt