Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Tur til Københavns Statsarkiv, onsdag den 26. oktober 2016

ved Jesper Ratjen

Med et tidligt morgentog var vi 6 medlemmer af sted for at besøge Københavns Stadsarkiv. Fra Københavns Hovedbanegård er der kun 10 min. gang til Københavns rådhus, hvor Stadsarkivet er beliggende med indgang fra selve den imposante rådhushal. "Rådstuearkiv" står der over døren med en formulering fra rådhusets byggeår 1901.
Vi havde bestilt et introducerende oplæg, så da vi ankom i god til inden kl. 9.30 blev vi modtaget af studentermedhjælperne Marianne og Tobias og bænket til et oplysende powerpoint-oplæg med et par efterfølgende praktiske opgaver vedr. at finde de relevante arkivalier i det omfattende selvbetjeningsmagasins store (dejlige) protokoller.

Ved ankomsten logger man sig elektronisk ind med navn og password (Det kan man have gjort hjemmefra!) I selvbetjeningsmagasinet står registre til arkivsagerne, som bestilles frem til ekspedition. Meget står i arkivets kælder og findes frem på få minutter – andet må bestilles hjemmefra på STARBAS (www.starbas.net).  (Bemærk, at læsesalen har åbningstider: ma-on 9-15; to 10-17, men er lukket fredag-lørdag og søndag).

KbhvnStatsarkivPå arkivets hjemmeside (www.kbharkiv.dk) fortælles:

Stadsarkivet er Københavns kommunes arkiv.
Københavns Stadsarkiv rummer materiale fra Københavns bystyre og kommunale forvaltning og har dokumenter tilbage fra 1200-tallet.

Online eller på læsesalen?
Alt arkivets materiale kan findes og bestilles gennem Starbas. Starbas er en arkivdatabase over alt, hvad der findes i Stadsarkivet. Kun en brøkdel er dog digitaliseret. Det betyder, at du for det meste ikke kan se selve indholdet af materialet i Starbas, men blot se at det findes og bestille det. En del kort og fotografier kan dog ses i en lille udgave, så du kan vurdere, om det er det rigtige du bestiller.

Da der kun var få besøgende foruden os, fik vi god og promte hjælp af de vagthavende studentermedhjælpere. Frokosten indtog vi (som besøgende på Stadsarkivet) til billige penge i personalekantinen i kælderen.

Ved dette orienterende besøg fik vi alle en god oplevelse og nogle fik også et godt udbytte. (Husk at Frederiksberg ikke er en del af Københavns kommune, selv om nogle frederiksberg-aderesser har postnummer København V. Frederiksberg har sit eget stadsarkiv på Frederiksberg rådhus, men slet ikke i tilsvarende attraktive lokaler).Tilbage til referatoversigt