Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Temaaften, den 25. januar 2017
13 deltagere.

Niels Thomsen, sekretær og Jesper Ratjen, formand.

 Tema: Hjælp til egen slægtsforskning.

Vibeke Karlby havde af sin faster fået fortalt, at fasterens farbror, André Christensen, som deltager i første verdenskrig var faldet og at alle André s søskende fik udbetalt "pension" i dollars. Han har derfor givetvis kæmpet for det amerikanske militær. Fasteren kunne ikke huske i hvor mange år, de fik pensionen, men at familien havde gemt pengene et hemmeligt sted; – nemlig i gruekedlen i kælderen.

Vibeke havde konstateret, at han i 1916 havde fået 3 års udsættelse (fra militæret). Endvidere havde Vibeke konstateret, at hans navn stod på Mindemuren over første verdenskrigs faldne danske i Mindeparken ved Marselisborg i Århus.

Hvad var de nærmere omstændigheder omkring den nævnte erstatning?

I en søgning i ”Family Search” (som Niels Nybo Jacobsen, leder af Mormonernes slægtshistoriske center i Fredericia, blev bedt om at assistere med) fandtes frem til en attest for dødsfaldet for Vibekes ”Andrew Christensen” (danske navn var André). Han var faldet i Frankrig 30.sept.1918.

På mindemuren i Århus er medtaget de dansksindede soldater som faldt under første verdenskrig. Vi gik derfor ind på hjemmesiden https://bryld.dk/filer/MarsMon.pdf, som gengiver mindemurens inskriptioner.
481   Andre A. Christensen
        21-12-1894      30-09-1918
        Hostrup           St. Quentien

André Ankjær Christensen var ifølge kirkebogen født 20. dec. 1893 i Hostrup, Skast h., Ribe a., så mindetavlens oplysning er ikke helt korrekt.

Saint Quentien var i august 1918 lokalitet for australske troppers indtagelse af et strategisk bakkedrag (udløste 3 Victoria kors) og i september-oktober 1918 for britiske, australske og amerikanske styrkers gennembrydning af den tyske Hindenburg-linie. De amerikanske tab var på over 13.000 mand.  [https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_St._Quentin_Canal]

Hindenburg-Linien
Gennembrydning af Hindenburg-linien 29. sep. - 10. okt. 1918

MindepladePå Marselisborg-mindemuren er også nævnt Hans
H. Voigt, som er sekretærens fars fætter. Han døde
på et feltlazaret (formentlig mobilt), så den
nøjagtige lokalitet i Frankrig kendes ikke. 

Vi var opmærksomme på, at der fra Landsarkivet i Aabenraa er lagt indscannede »Mindeblade for faldne sønderjyder 1914-1918« på arkivalieronline

https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/other/other-collection/2

Disse mindeblade er særdeles interessante eftersom en "komitee for de faldnes minde" udsendte skemaer til de faldnes familie med opfordring til at skrive om de pågældende. I det omfang opfordringen er blevet fulgt, er der kommet nogle meget personlige beretninger ud af det (evt. med vedlagte breve).

Da André A. Christensen er født i Ribe amt – og altså ikke i Sønderjylland - er han ikke omfattet af samlingen og Hans H. Voigts familie havde ikke indsendt noget.

Hvad så? – Hvor finder Vibeke yderligere oplysninger?

På Daisy søges på "faldne". (NB! Skriv endelig ikke mere. Ikke noget med årstal!)

Her dukker en ny mulighed op:
1920   1925   Komiteen for Rejsning af et Mindesmærke for de i Verdenskrigen Faldne Danskere.
Arkivserien afslører, at det drejer sig om "Sager vedrørende opførelsen af Marselisborgmonumentet"
Der er ikke scannet noget ind, så pakken skal bestilles hjem til en læsesal.

Vores bedste - og eneste - bud var, at komiteen måtte have haft oplysninger om André A. Christensen. Dem må Vibeke være interesseret i at se – og vi at høre om!


Tilbage til referatoversigt