Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links Fotoalbum

Generelle tips til bestillinger i Daisy

Har du sømænd i familien

Generelle tips til bestillinger i Daisy

Når du bestiller noget i Daisy til Rigsarkivet eller et af Landsarkiverne, vil du få en mail der fortæller, at du har bestilt det pågældende arkivalie.

Det kan ske, at du får en mail, der fortæller at arkivaliet er reserveret af en anden bruger og du bliver sat i kø til arkivaliet.

Et andet svar kan være at arkivaliet er reserveret af en anden brug på en bestemt dato. Hvis du skal besøge arkivet inden den pågældende dato, kan du således roligt bestille arkivaliet.

Et tredje svar kan være, at du får at vide at din bestilling er afvist. Det sker, hvis der er oplysninger i arkivaliet som er belagt med begrænsninger i henhold til arkivloven. I den mail vil der være et link til en ansøgningsblanket, hvor du kan søge om dispensation. Denne blanket skal udfyldes og scannes som en pdf-fil, hvorefter den kan mailes til den adresse der står på blanketten. Hvis du ikke har mulighed for at scanne den, kan den også sendes med "snail-mail" til adressen på blanketten. Derefter vil du få en tilladelse med et journalnummer som skal bruges for at genbestille arkivaliet. Tilladelse skal underskrives og medbringes til arkivet den dag du vil se det pågældende arkivalie.

Når du skal bestille, er det en god ide at bestille det til en hverdag, hvor arkivet har åbent mindst 3 dage før du ønsker at bruge arkivaliet.

Når arkivaliet ankommer til læsesalen, vil du modtage et mail, hvori der står at aktivaliet er ankommet til læsesalen.
Hvis du IKKE har fået en mail med den oplysning, inden den dag du ønsker at benytte arkivaliet, skal du opgive den pågældende tur og vente med at tage på arkivet til arkivaliet ER ankommet til læsesalen.


Har du sømænd i familien

En mulighed er at søge på: Mønstringskontoret i København. Skriv f.eks. Mønstringskontor i Daisy under arkivskaber.
Hvis du ikke ved hvilket skib den pågældende er mønstret på, skal du starte med at bestille Annotationsrulle/rulle for det eller de år, hvor der er mulighed for at der er udmønstret.

Rullen er opdelt efter Lægdernes Udskrivningskredse, det vil lette hvis du kender hans bopæl på mønstringstidspunktet, men ellers er det bare at lede bøgerne igennem.

Der er et navnefelt hvor fødselsdato og fødested er anført. Når du har fundet den søgte person, skal du helt ud til højre i linjen i protokollen, der står skibets navn.

Så kommer du ikke længere den dag. På det næste besøg på Rigsarkivet skal du igen starte i Daisy med Mønstringskontoret i København, men denne gang skal du bestille: Register til skibsbemandingslister, her får du et register over skibene, i disse lister står et eller flere numre ud for skibsnavnene. Disse numre henviser til de aktuelle bemandingslister.
Dvs. hvis du vil slippe for flere turer til Rigsarkivet skal du nu bestille samtlige: Skibsbemandingslister for det aktuelle år.
Normalt er det sådan, at hvis der står flere numre ud for et skib, er alle bemandingslisterne samlet under det højeste nummer.
Numrene på bemandingslisterne kan være lidt svære at finde, derfor er der på de fleste skrevet et ekstra nummer på bagsiden med blåt farvekridt.